Evropská nadílka „nových potravin“ zvesela pokračuje.
Po dřívějším schválení mouky ze stěhovavých sarančat, potemníků a cvrčků domácích umožňuje Brusel supermarketům v celé EU použití tzv. žlutých moučných červů.
Novela prováděcího nařízení EU (2017/2470) povoluje uvádění na trh moučného prášku z celých larev Tenebrio molitor ošetřeného UV zářením a přidává jej na seznam nových potravin.
Povolení vstoupí v platnost dvacet dní po zveřejnění v Úředním věstníku Evropské unie a od tohoto dne na dobu pěti let bude moci zpracovávat moučku pro trh pouze francouzská společnost Nutri’Earth, „pokud další žadatel nezíská povolení pro tuto novou potravinu“.
Lze jej použít v „chlebu a rohlících, koláčích, těstovinových výrobcích, zpracovaných bramborových výrobcích, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových kompotech určených pro běžnou populaci“.
Evropská komise výrazně urychlila začlenění jedlého hmyzu do evropské potravinové kultury jako alternativních zdrojů bílkovin.
Zdroj: EUNEWS
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.